Jaminan-Suka-Atau-TInggalkan

Dengan jaminan-Suka-Atau-TInggalkan, anda boleh pulangkan item secara PERCUMA jika anda tidak sepenuhnya berpuas hati. Harap maklum yang jaminan ini hanya termaktub untuk produk dibeli menerusi kiehls.com Barang jualan tidak layak untuk dikembalikan. Pada masa ini, kiehls.com hanya menghantar di Amerika Syarikat.

Harap maklum bahawa walaupun kami telah berusaha untuk menggambarkan warna kami setepat mungkin, warna sebenar yang anda lihat akan bergantung pada monitor anda.

PEMULANGAN PERCUMA

kiehls.com kini menawarkan pulangan percuma, menjadikan Jaminan Suka-atau-Tinggalkan kami lebih manis untuk anda!

DI BAWAH 45 HARI

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan item yang anda beli, anda mempunyai masa sehingga 45 hari (dari tarikh penghantaran) untuk mengembalikannya. Barang jualan tidak layak untuk dikembalikan. Semua pulangan dikreditkan dalam bentuk pembayaran asal.

MELEBIHI 45 HARI

Pengembalian yang diterima dalam tempoh 46 hingga 90 hari selepas tarikh penghantaran akan dikembalikan dalam bentuk Kad E-Gift Kiehls, yang dapat digunakan kapan saja di kiehls.com.

MELEBIHI 90 HARI

Pengembalian yang diterima lebih dari 90 hari selepas tarikh penghantaran tidak akan diproses.

HADIAH DENGAN PEMULANGAN PEMBELIAN

Sekiranya anda menerima produk PERCUMA atau hadiah PERCUMA dengan pembelian anda, ia mesti disertakan dengan produk anda agar dapat dikembalikan dalam bentuk pembayaran yang asal. Kredit kedai Kiehls akan dikeluarkan secara tidak disertakan dengan produk PERCUMA atau hadiah PERCUMA.

BARANGAN YANG DEFEKTIF / SALAH

Sila hubungi Perkhidmatan Pelanggan bebas tol di 1-800-784-8722, Isnin hingga Jumaat, 7:00 pagi hingga 5:00 petang Waktu Pasifik, tidak termasuk cuti untuk menjadualkan penggantian.

PROSES PEMULANGAN PERCUMA

Untuk mengembalikan barang dagangan ke kiehls.com, ikuti langkah mudah berikut:

LANGKAH SATU

Sila isi bahagian Return Merchandise di bahagian belakang invoice (dilampirkan dalam pesanan asal anda) dan letakkan di dalam pakej pengembalian.

LANGKAH DUA

Lekatkan label pemulangan yang terdapat pada slip pembungkusan anda ke bahagian luar bungkusan pemulangan.

Sekiranya label tidak tersedia, hubungi Pusat Khidmat Pelanggan bebas tol di 1-800-784-8722, Isnin hingga Jumaat, 07:00 hingga 17:00 Waktu Pasifik, tidak termasuk cuti, atau klikdi sini untuk menghubungi kami.

LANGKAH TIGA

Buat salinan invois yang lengkap dan nombor penjejakan UPS untuk rekod anda.

LANGKAH EMPAT

Penghantaran balik anda melalui UPS akan mengambil masa 3 hingga 5 hari bekerja untuk tiba di kemudahan kami. Setelah diterima, ia akan diproses dalam 1 hingga 2 hari bekerja. Bergantung pada institusi kewangan anda, mungkin perlu mengambil masa 5 hingga 7 hari bekerja untuk menghantar ke akaun anda.

Harap maklum: Hanya produk yang dibeli di kiehls.com yang boleh dikembalikan untuk bayaran balik.

BARANGAN DIBELI RUNCIT

Kami mohon maaf, tetapi kami tidak dapat menerima barang yang dibeli di lokasi runcit. Di Kiehls, kami menghormati perkongsian kami dengan peruncit yang dipercayai dan bertujuan untuk mewujudkan dasar yang bermanfaat bagi pelanggan, peruncit dan Kiehls. Oleh kerana itu, semua barang yang dibeli melalui rakan niaga kami mesti dikembalikan kepada peruncit dari mana produk tersebut dibeli sesuai dengan kebijakan pengembaliannya.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan, hubungi Perkhidmatan Pelanggan bebas tol di 1-800-784-8722, Isnin hingga Jumaat, 07:00 hingga 17:00 Waktu Pasifik, tidak termasuk cuti, atau klik di sini untuk menghubungi kami.

PENUKARAN

Pada masa ini kiehls.com tidak menawarkan pertukaran, kecuali dalam hal produk yang rosak atau rosak.